Menu Dr. Depoorter
Zoek
Dokter Depoorter
Medische Dieetpraktijk

a grapefruit a day keeps coronavirus away!

a grapefruit a day keeps coronavirus away!

Tips en Weetjes 22 maart 2020

VERSTERKEN VAN HET IMMUUNSYSTEEM

Je immuunsysteem beschermt je lichaam tegen schadelijke organismen zoals bacteriën en virussen. Hoewel vaccinatie de enige manier zou zijn om immuun te worden tegen het coronavirus spelen vitamines en mineralen een belangrijke rol in het op peil houden van je immuunsysteem.

Een vitamine D-supplement van 10 microgram per dag is aangeraden voor zowel volwassenen als kinderen want zonneschijn en niet voeding is de belangrijkste bron van vitamine D en zelfs met een gezond en evenwichtig dieet dat alle andere vitamines aanbrengt kan je een tekort ontwikkelen. 

Vitamine C vind je in citrusfruit en vooral in kiwi's maar ook in groenten zodat een tekort hieraan weinig waarschijnlijk is als je gezond eet.

Andere betrokken vitaminen en mineralen zijn foliumzuur, vitamine B12, B6, Zink en Selenium; maar ook deze krijg je voldoende binnen met een gevarieerd eetpatroon.

Onze darmflora (microbioom) bepaalt in belangrijke mate de werking van ons immuunsysteem, dus ook als je geen darmklachten hebt is het verstandig om die bacteriën zo gevarieerd mogelijk te houden.

Naast het vermijden van suiker, zetmeelrijke koolhydraten en emulgatoren in bewerkte voeding en het eten van voldoende groenten, aardappelen, fruit, noten, peulvruchten, volkorenbrood, volkorenpasta, havermout, quinoa en vette vis stimuleert ook gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en augurken de groei van gezonde bacterien in het spijsverteringskanaal.

De gezondheid van het microbioom kan je ook verhogen door tussendoortjes te vermijden zodat het darmslijmvlies kan rusten en herstellen tussen de maaltijden door. Als je toch de behoefte voelt aan een tussendoortje kan je best kiezen voor ongezouten noten zoals in studentenhaver (30 gram per dag) of groenten zoals wortelen, komkommer, kerstomaten, paprika met een dip van hummus of yoghurt. Zelfs een klein stuk pure chocolade (min. 70% cacao) is een goede keuze.

Vergeet ook niet om voldoende water te drinken, het helpt je lichaam de voedingsstoffen in de darmen op te nemen en helpt voedings- en afvalstoffen in het lichaam te transporteren.