Menu Dr. Depoorter
Zoek
Dokter Depoorter
Medische Dieetpraktijk

Eten in tijden van corona

Eten in tijden van corona

Tips en Weetjes 22 maart 2020

Hopelijk zijn jullie de voorbije week goed doorgekomen. Het is voor iedereen zoeken, de dagelijkse routine is weggevallen en in vele gezinnen zullen de kinderen full-time thuis zijn de komende weken.

Een planning opstellen is nu heel belangrijk: je krijgt maar een beperkte tijd in de supermarkt en ook in aantal beperk je deze bezoeken best.

Maaltijden brengen structuur in de dagen en door vaste eetmomenten samen aan tafel verklein je de kans op een hele dag door snacken/snoepen, zowel voor jezelf als voor de kinderen.

We kunnen deze weken ook gebruiken om aan onze gezondheid te werken nu de dagdagelijkse stress wegvalt en we meer tijd krijgen om zelf te koken en overdag beweging te nemen in openlucht.

Geen enkel voedingsmiddel of vitaminesupplement kan infectie met het virus voorkomen; het virus is zeer besmettelijk en kan verschillende uren overleven buiten het menselijke lichaam.

We hebben enkel hygiënemaatregelen om het infectierisico te verkleinen. Handen regelmatig wassen maar ook groenten en fruit schillen of grondig wassen en drogen (appelen, peren, tomaten, kerstomaten, komkommer, witloof...) zeker als je ze rauw wilt eten; ook kruiden en salade goed spoelen en drogen in een slazwierder en dan in een bakje met deksel in de koelkast bewaren.

Virussen zijn gevoelig voor hitte, het Franse voedselagentschap (ANSES) adviseert om je eten op te warmen > 65°C gedurende 5 minuten want dat is doeltreffend gebleken bij andere coronavirussen.

We kunnen wel proberen om ons immuunsysteem te ondersteunen...daarover meer in een volgende blog.