Menu Dr. Depoorter
Zoek
Dokter Depoorter
Medische Dieetpraktijk

Grote wijnglazen doen sneller drinken

Grote wijnglazen doen sneller drinken

Tips en Weetjes 2 juni 2017

Theresa Marteau, hoofd van het onderzoekscentrum voor gedrags- en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Cambridge, vergeleek wijnglazen uit de 18de en 19de eeuw met glazen die recent verkocht werden in interieurwinkels.

Wat bleek? 300 jaar geleden was de inhoud van een wijnglas nog 65 milliliter, vandaag bevat een glas wijn al snel 450 milliliter, dat is omgerekend bijna een halve liter wijn. Vooral in de jaren negentig kregen wijnglazen een serieuze groeispurt, en die heeft invloed op hoeveel we nu drinken.

‘Kleinere standaardmaten leiden tot een betere gezondheid’

De onderzoekers toonden de invloed van het wijnglas op onze drinkgewoonten aan via een experiment in een wijnbar. Gedurende zes weken werd dezelfde hoeveelheid wijn (175 milliliter) ingeschonken afwisselend de ene dag in standaardglazen van 300 ml, de volgende dag in glazen van 370 ml en de volgende dag in glazen van 250 ml.  Er werd 10 % meer wijn verkocht bij gebruik van de grootste glazen. De grootste glazen zetten mensen ertoe aan om sneller te drinken en dus ook meer glazen te nemen. Specifiek veertien procent meer, een beduidend maar geen verrassend verschil: wetenschappers hebben eerder al aangetoond dat grote borden er toe leiden dat we meer eten, hetzelfde principe geldt dus ook voor grote wijnglazen.

Volgens Marteau kunnen kleinere standaardmaten voor glazen en borden bijdragen aan een betere gezondheid. ‘Als we alle spullen op tafel kleiner zouden maken, zouden we onze consumptie van eten en drinken met zestien procent per dag kunnen verminderen.’

naar "The Telegraph" science en De Standaard