Menu Dr. Depoorter
Zoek
Dokter Depoorter
Medische Dieetpraktijk

Glycemische index varieert naargelang de persoon

 Glycemische index varieert naargelang de persoon

Tips en Weetjes 2 januari 2017

Metingen van de glycemische index kunnen aanzienlijk variëren, zowel tussen personen onderling als bij dezelfde persoon, rapporteren onderzoekers.

"Het kwam voor ons als een verrassing dat zelfs bij gezonde personen de glycemiecontrole op lange termijn en de insulinerespons significante voorspellers waren van de variabiliteit in glycemische indexwaarden," zegt Dr. Nirupa R. Matthan van Tufts University Human Nutrition Research Center on Aging, Boston.

"Dit is in tegenspraak met de stelling dat de glycemische indexwaarden een inherente eigenschap van het voedsel vertegenwoordigen en niet de metabole respons van een individu weerspiegelen. Daarmee rijst de vraag van de klinische toepasbaarheid van deze index, ook op het vlak van de volksgezondheid, 'zegt ze.

De glycemische index (GI) werd oorspronkelijk ontwikkeld als een leidraad om diabetici te helpen bij hun voedselkeuze, maar groeide uit tot een hulpmiddel om voedselkeuzes ook in andere situaties te begeleiden. Daarmee maakt het vandaag de basis van veel populaire diëten uit.

In hun studie bij 63 gezonde mannen en vrouwen wilde Dr. Matthans team de intra-individuele en interindividuele variabiliteit in de glycemische respons bij inname van één soort voedsel meten. Verder wilden zij de factoren identificeren die een rol kunnen spelen bij deze reacties.

Zo bedroeg de gemiddelde GI-waarde voor wit brood 62,4, maar er bestond wel een aanzienlijke variabiliteit in de gemeten waarden: de intra-individuele variatiecoëfficiënten (CV) over zes sessies bedroegen gemiddeld 20% en de interindividuele CVs bedroegen gemiddeld 25%, met een spreiding van 2% tot 77%.

Leeftijd, BMI, serumtriglyceriden en C-reactief proteïne, evenals de verhouding totaal cholesterol: HDL cholesterol konden 5% tot 11% van de variabiliteit verklaren, terwijl de insuline-index en HbA1c respectievelijk 15% en 16% van de variabiliteit in de GI-waarde voor wit brood konden verklaren, rapporteren de onderzoekers in het American Journal of Clinical Nutrition, online op 7 september.

"Zelfs onder uiterst gestandaardiseerde omstandigheden, en rekening houdend met meerdere methodologische en biologische variabelen die de berekening van de glycemische index zouden kunnen vertekenen, bleken de individuele glycemische indexwaarden voor wit brood in onze studie zeer sterk uiteen te lopen: zo zou de glycemische index hiervan als "laag" bestempeld worden voor 22 personen (GI: 35-55), als "intermediair" voor 23 personen (GI: 57-67) en als "hoog" voor 18 personen (GI: 70-103)," besluit Dr. Matthan.

"Deze gegevens tonen duidelijk aan dat de glycemische index niet praktisch is om te gebruiken voor de etikettering van levensmiddelen of voor de begeleiding van een dieet op individueel niveau," zegt ze.

In plaats daarvan geeft Dr. Matthan de volgende raad: "Als het erom gaat een dieet te plannen, is het nog het best een dieet aan te bevelen dat rijk is aan volle granen, peulvruchten, vis, groenten en fruit, dat arm is aan rood vlees, volvette zuivelproducten of dranken met toegevoegde suikers, en dat een matige inname van plantaardige olie omvat. "

 

Bron: American Journal of Clinical Nutrition 2016